”Våra leverantörer vet om att Sverige och svenska köttkunder inte bara vill ha gott kött, utan också har krav på hur det produceras”
– Joao Netto Schimansky, Etelä-Amerikan ostopäällikkö
Mikä on tehtäväsi Norvidalla?
Vastaan Norvidan Etelä-Amerikan toiminnoista. Tiimiimme kuuluu minun lisäkseni kolme ihmistä. Leandro, Rian ja Carlos ovat asiantuntijoita, joiden vastuulla ovat toimitusketjut, laaduntarkkailu ja vastuullisuus. Tämän lisäksi meillä on jatkuvasti kuusi eläinlääkäriopiskelijaa projektityöntekijöinä. He työskentelevät tuotantolaitoksissamme ja tekevät päivittäisiä tarkastuksia tuotantoon liittyen.
Eikö näitä tehtäviä voisi hoitaa Ruotsista käsin?
Se riippuu siitä, kuinka kunnianhimoinen haluaa olla. Jos Norvida olisi puhtaasti kaupankäyntiin keskittyvä yhtiö, se olisi ehkä mahdollista. Tällöin kyse olisi toiminnasta, jonka ainoa tavoite on ostaa ja myydä lihaa ja tienata mahdollisimman paljon rahaa siinä välissä. Norvidan kohdalla kyse on kuitenkin ennen kaikkea yhteistyöstä. Teemme töitä yhdessä lihantuottajien kanssa varmistaaksemme sekä tuotannon että tuotteiden korkean laadun.
Onko Norvidalla sellaista valtaa?
Kyllä, ehdottomasti. Sanoisin, että Norvida on yksi kolmesta suurimmasta asiakkaasta täällä. Ja olemme ainoita, jotka pystyvät toimittamaan lihan koko matkan kauppoihin ja ravintoloihin saakka. Se on vaikeampaa kuin miltä se kuulostaa. Meillä on tarvittavaa erityisosaamista oikeanlaisen lihan valinnasta sen oikeanlaiseen pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Toimimme itse asiassa usein ”ilmaisina konsultteina”. Autamme lihantuottajia parantamaan toimintatapojaan ja tekemään entistä parempia tuotteita. Sanoisin, että Norvidan pohjoismaisuus on suuri etu.
Mutta Etelä-Amerikassahan on jo valmiiksi maailman parasta lihaa?
Toki. Mutta ”hyvä liha” ei aina ole ollut sama asia kuin se, mitä nykyään kutsumme ”hyvin tuotetuksi”. Suomi on maa, joka asettaa kaikista korkeimmat vaatimukset lihantoimittajille ja lihantuotannolle. Tämä voisi tietenkin johtaa konflikteihin lihantuottajien kanssa, mutta meidän tapauksessamme tilanne on päinvastoin. Tuottajamme tietävät, että asiakkaillemme ei riitä, että liha on hyvää. Sen on oltava myös vastuullista. Asiakkaamme ovat kiinnostuneita ja haluavat selvittää, kuinka eläimiä kohdellaan. Mitä eläimet syövät, kuinka ne on teurastettu ja niin edelleen. Uskon, että Pohjoismaissa ihmisillä on yksinkertaisesti enemmän aikaa ja voimia välittää tällaisista asioista kuin useissa muissa maissa. Täällä koulutustaso on korkea ja sosiaaliturva omaa luokkaansa. Uskon, että myös muiden maiden asiakkaat olisivat yhtä tarkkoja, jos heillä vain olisi siihen aikaa ja voimavaroja. Mutta selvää on, että vastuullisuuskysymykset tulevat aina ensin juuri Pohjoismaista. Tämä koskee kaikkea antibioottien ja hormonien käytöstä ilmastovaikutuksiin.
Olet siis sitä mieltä, että täällä vain yksinkertaisesti on enemmän aikaa välittää tämän kaltaisista asioista?
Kyllä, uskon niin.
Kuinka itse päädyit liha-alalle, oletko kasvanut maatilalla?
En ole kasvanut maatilalla. Olen syntynyt ja kasvanut täällä Brasiliassa, ja opiskelin ensin sähköinsinööriksi. Olen lukenut myös jonkin verran englantia ja tehnyt lisätöitä tulkkina. Jonkin aikaa opiskeltuani keskeytin insinööriopintoni ja menin töihin paikalliselle teurastamolle, jossa autoin käännöstöissä ja otin vastaan kansainvälisiä vieraita. Viihdyin alalla ja jatkoin työskentelyä laaduntarkkailun ja tuotekehityksen parissa useita vuosia. Sitten aloin opiskella liikkeenhoitoa tavoitteenani päästä töihin johonkin suuren lihantuottajayritykseen. Onnistuin toteuttamaan suunnitelmani ja työskentelin yhdessä tällaisessa yrityksessä vuoteen 2012 saakka. Sitten minut pyydettiin töihin Norvidalle.
Mikä on vaikeinta työssäsi?
Vakuuttaminen. Se on äärimmäisen tärkeää. Pitää pystyä vakuuttamaan tuottajat siitä, että työskentely kanssamme on heille kannattavaa ja Norvidan asiakkaat siitä, että heidän ostamansa liha täyttää kaikki vaatimukset.
Entä mikä on antoisinta?
Saada asiakkaat tyytyväisiksi. Se ei ehkä kuulosta kovin vaikealta, mutta kyse on ennen kaikkea luottamuksesta. Asiakkaiden on pystyttävä luottamaan siihen, että emme pakkaa ja myy mitä tahansa lihaa. Teemme valtavan paljon töitä sen eteen, että asiakkaamme voivat syödä herkullista lihaa hyvällä omallatunnolla.
Olet varmastikin vieraillut valtavan monella tilalla ympäri maailmaa. Mikä käynti on ollut kaikkein kiinnostavin?
Tuohon on vaikea vastata. Ehkä sanoisin kuitenkin, että käynnit pienillä perhetiloilla ovat antoisimpia. Eläimet ovat koko heidän elämänsä. Perheet ovat uskomattoman hyvin perillä kaikesta eläimiinsä liittyvästä. He esimerkiksi tietävät tarkalleen, milloin mikäkin vasikka on syntynyt, ja he ovat valtavan ylpeitä siitä, mitä heillä on. Kun vierailemme heidän luonaan, he haluavat näyttää meille kaiken, mitä he osaavat ja osoittaa, että he tekevät kaiken oikein. Myös suuret tilat voivat olla hyvin mielenkiintoisia, sillä ne hallitsevat sujuvasti suuren mittakaavan toiminnan. Tästä yksi esimerkki on ”reverse logistics” eli kuinka hyvin esimerkiksi jätteiden kierrättäminen on järjestetty.
Entä missä olet nauttinut kaikkein herkullisimman liha-ateriasi?
Jos rehellisiä ollaan, niin minusta on tullut varsin vaativa ja valmistan ruokaa mieluiten itse. Mutta jos matkustat Etelä-Amerikkaan, niin suosittelen Churrascaria Barbacoa -ravintolaa São Paulossa, Cabaña Las Lilas -ravintolaa Buenos Airesissa sekä Garcíaa Montevideossa. Kaikki kolme ovat suurenmoisia. Kahdessa viimeksi mainitussa käytetään parilla-tyyppistä grilliä, jossa tulisija on grillin sivussa olevassa lokerossa. Kun polttopuut ovat muuttuneet täydellisesti hehkuvaksi hiillokseksi, hiilet siirretään alakautta lihan alapuolelle.
Onko Euroopassa hyviä ravintoloita?
Tietenkin. Mutta Euroopassa ollessani syön mielelläni paikallisia erikoisuuksia. Ruotsalaiset lihapullat ovat suurta herkkuani!
Mikä ruhonosa on suosikkisi?
Useimmat hyvän lihan ystävät vastaisivat tähän kysymykseen luultavasti ”rib-eye” eli entrecôte. Enkä itsekään ole poikkeus. En tiedä mitään lihan osaa, joka voisi tarjota paremman makuelämyksen.
Lopuksi: kerro meille paras grillausvinkkisi?
Kyse ei ole taikuudesta. Hyvällä lihalla onnistut – niin yksinkertaista se on. Mutta oikea lämpö on myös ratkaisevassa roolissa. Liha kuuluu grillata äärimmäisen kuumalla hiilloksella!