Grytbitar_kalv

VASIKAN LIHAKUUTIOT

,

Vasikan lihakuutiot on helppo ja nopea raaka-aine monenlaisiin patoihin. Vähärasvainen pataliha sopii niin kastikkeisiin kuin juuresten kanssa uuniin. Lihan maku on neutraali, ja eri tavoin maustettuna sopii niin mietoihin kuin tulisiin ruokiin. Muistathan, että pataruoka vain paranee kun lämmität sen uudelleen.

 

Biff_med_kappa

KAPALLINEN NAUDAN ULKOFILÉE

,

Ulkofilée josta ei ole poistettu rasvakappaa antaa huomattavasti paremmat lähtökohdat onnistuneelle grillaamiselle, kuin putsattu liha. Maku on rasvassa ja rasvan tulee olla lihassa koko grillaamisen ajan.

 

Chaque_tender

CHUCK TENDER

,

Lavan parhaasta osasta saatava Chuck Tender ei ole vielä saanut virallista nimeä Suomessa. Sitä kutsutaan joskus laparullaksi ja käytetään useimmiten jauhelihan raaka-aineena. Lihan rakenne on hienojakoinen ja se on jonkin verran marmoroitunutta ja maultaan hyvää. Kalvoja ei poisteta, jotta liha säilyttää mehevyytensä. Tämä lihanosa sijaitsee lapaluussa eläimen etuosassa ja sopii erinomaisesti paistiksi, patoihin ja keittoon.

 

Entrecote

ENTRECÔTE

,

Monien suosikki grilliin! Hienon rakenteen ja syiden sisäisen rasvan ansiosta on ENTRECOTE maukas ja mehukan. Liha on naudan etuosan selkäpuolelta. Sopii grillattavaksi kokonaisena tai siivuina, jotka ovat 20-25 mm paksuja.

 

Flanksteak

FLANK STEAK

,

Liha, jossa on vähän karkeampi rakenne, mikä antaa erittäin hyvän maun. Sijaitsee takaosan ohuemmassa osassa, niin kutsutussa naudankyljessä. Lihapala on ohut ja hyvin suosittu sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa.

Sopii hyvin grillattavaksi – ota huomioon, että kypsymisaika on lyhyt.

 

Flat_iron_steak

FLAT IRON STEAK

,

Murea ja ihanan maukas lihapala, joka sijaitsee lapaluun päällä. Pidetään muissa maissa parhaimpana lihapalana, mutta ikävä kyllä meillä se useimmiten jauhetaan jauhelihaksi.

Sopii hienosti grillattavaksi, mielellään kokonaisena ja aina varovaisuutta noudattaen.

 

Fransyska

KULMAPAISTI

,

Kulmapaistin muoto, rakenne ja maku sopivat uunikypsennykseen. Kalvot ovat ohuita, eikä niitä poisteta, jotta liha säilyttää mehevyytensä valmistuksen aikana. Liha on jonkin verran marmoroitunutta, mikä lisää omalta osaltaan hyvää makua. Kulmapaisti soveltuu tarjottavaksi eri kypsyysasteilla. Kulmapaisti sijaitsee reiden etupuolella eläimen takaosassa.

 

Hogrev

ETUSELKÄ

,

Etuselkä sopii meheviin patoihin, palapaistiksi ja keittolihaksi. Lihan syyrakenne on melko karkea, mistä johtuen se hajoaa keittämisen jälkeen. Mitä rasvaisempi pala on, sitä mehevämpi pata. Etuselkä sijaitsee kaulan ja entrecoten välissä. Soveltuu hyvin kypsennettäväksi painekattilassa.

 

Mahinha_not

MAMINHA

,

Grilliherkku Etelä-Amerikassa. Saksassa ja Tanskassa sitä kutsutaan nimellä Cuvette, muualla Pohjoismaissa se tunnetaan nimellä Charlottenstek ja myydään ilman rasvapeitettä. Liha on marmoroitunutta ja rakenteeltaan melko karkeaa. Kun rasvapeite on jäljellä, lihasta tulee ihanan mehukasta ja maukasta. Tämä lihapala sijaitsee naudan takaosassa ja on Picanhan tavoin osa paahtopaistia.

Sopii valmistettavaksi paistina uunissa siten, että rasvapeitteestä tulee rapea. Voidaan myös leikata kuutioiksi ja käyttää meheviin pataruokiin.

 

Oxfile

HÄRÄNFILEE

,

Häränfilee on lepotilassa olevaa lihasta, mikä tekee siitä hyvin mureaa. Liha on useimmiten todella vähärasvaista, minkä vuoksi siinä itsessään ei ole kovin paljon makua. Näin ollen siihen kannattaa yhdistää erilaisia kastikkeita ja lisukkeita. On muistettava, että vähärasvaisesta lihasta voi helposti tulla kuivaa, jos se valmistetaan liian rankasti. Häränfilee on tapana jakaa erilaisiin käyttöalueisiin riippuen siitä, mitä osaa siitä käytetään.

Paksumpi pää = Chateau Briand, keskiosa = Tournedos, ohuempi pää = Rydbergin pihvi.

Sopii parhaiten valmistettavaksi kokonaisena, sopii fondueen tai paistettavaksi/grillattavaksi 20-30 mm:n paksuisina viipaleina.

 

 

Picanha_culotte_not

PICANHA / CULOTTE

,

Pala aitoa CHURRASCOa! Erittäin maukas naudan osa, joka on yhtä suosittu Etelä-Amerikassa kuin härän filée täällä. Liha on anatomisesti osa ulkopaistia ja paahtopaistin läppää. Lihan rakenne on hiukan paksusyisempi ja anta hyvän suutuntuman. Rasvakapan ansiosta on liha erittäin hyvä ja maukasta. Sopii erinomaisesti grillattavaksi kokonaisena tai paloina vartaassa.

 

Rostas

PAAHTOPAISTIFILEE

,

Paahtopaistifilee tunnetaan myös nimellä Oskarinfilée. Se on paahtopaistista erotettu osa, ja on mureimpia lihanosia häränfileen jälkeen. Paahtopaistifilée sopii erinomaisesti esimerkiksi fondueen. Lihassyyt kulkevat hieman vinosti, joten on tärkeää leikata liha poikkisyin.

 

Rostbiff_not

PAAHTOPAISTI

,

Paahtopaisti on yksi myydyimmistä paisteista Suomessa. Paahtopaisti on rakenteeltaan hienojakoista ja siitä on helppo valmistaa hyvää ruokaa. Sopii hyvin uunipaistiksi, patoihin ja jopa pihveiksi. Paahtopaisti on parhaimmillaan kypsyysasteella medium miinus.

 

T-bonesteak

T-LUUPIHVI

,

T-luupihvi leikataan fileeselästä niin, että siinä on mukana sekä sisä- että ulkofileetä luun kera. Liha tulee leikata 20-30 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Parhaan maun ja mureuden saavuttamiseksi lihassa on oltava melko paksu rasvapeite, ja liha on raakakypsytettävä ennen viipalointia.

Viipaleet sopivat hyvin grillattaviksi tai paistettaviksi.

 

Kalventrecote

VASIKAN ENTRECOTE

,

Erotukseksi muuhun vasikanlihaan vasikan entrecote on marmoroitunutta ja sen vuoksi sopivaa grillattavaksi. Lihasta tulee hienon koostumuksensa ja rasvansa ansiosta valtavan hyvää ja mureaa. Lihan vaalea väri johtuu eläimen suhteellisen nuoresta iästä. Valitse hienosti marmoroitunut ja kiinteä lihapala.

Sopii yhtä hyvin valmistettavaksi uunipaistina kuin ohuina tai vähän paksumpinakin viipaleina.

 

KalvPicana_KalvCulotte

VASIKAN CULOTTE

,

Vasikan Culotte on todellinen herkku, ja liha on hyvin mureaa. Vasikanliha on vähärasvaista, joten rasvapeite kannattaa jättää paikoilleen, koska se antaa lihalle makua ja mehevyyttä.

Sopii hyvin grillattavaksi tai paistettavaksi palana.

 

Kalvstek

VASIKANPAISTI

,

Luonnostaan murea vasikanpaisti sopii erinomaisesti uunipaistiksi. Valikoimastamme löytyy verkotettu paisti (eri paistinosista), paahtopaisti ja sisäpaisti. Vasikan paistit ovat kypsennettäessä parhaimmillaan kypsyysasteella medium tai medium miinus. Varo ylikypsennystä, liha kuivuu helposti.

 

Kalvytterfile

VASIKAN ULKOFILEE

,

Vasikan ulkofilee on rasvapeitteen ansiosta maukas. Ulkofilee sopii grillattavaksi tai paistettavaksi viipaleina, se sopii myös paistettavaksi kokonaisena. Lihasta tulee hienon koostumuksensa ja rasvansa ansiosta todella hyvää ja mureaa. Vaalea väri johtuu eläimen suhteellisen nuoresta iästä. Valitse hienosti marmoroitunut ja kiinteä lihapala.

 

Maminha_kalv

VASIKAN MAMINHA

,

Hienon liharakenteen ansiosta vasikan Maminhassa on jonkin verran vähemmän puruvastusta kuin naudan Maminhassa. Rasvapeitteen ansiosta lihasta tulee mehevää ja se saa hyvän maun.

Sopii hyvin grillattavaksi kokonaisena tai viipaleina.

 

Flaskfile

PORSAANFILEE

,

Porsaanfilee on suosittu lihanosa Ruotsissa. Sana filee yhdistetään luuttomaan, vähärasvaiseen ja mureaan lihaan. Juuri sellaista porsaanfilee onkin, joten on muistettava, että vähärasvaisesta lihasta voi helposti tulla kuivaa. Porsaanfileetä voidaan myös nimittää sisäfileeksi. Jos löytää ravintolafileetä, niin se on emakon fileetä, jossa on vähän enemmän puruvastusta. Ravintolafileetä käytetään enimmäkseen ravintoloissa ja suurtalouksissa.

Porsaanfilee sopii erinomaisesti fondueen tai valmistettavaksi medaljonkeina. Se on myös hyvää vähän suurempina paloina grillivartaissa.

 

 

Flaskrostbiff

PORSAAN PAAHTOPAISTI

,

Monikäyttöinen porsaan paahtopaisti sopii erinomaisesti moniin ruokiin, niin patapaistiksi kuin suikaleina wokkilihaksi. Se on mureaa ja poistamalla kalvot lihasten välistä saadaan siitä myös herkullisia leikkeitä, kuten esimerkiksi Wieninleike.

 

Grisfransyska

PORSAAN KULMAPAISTI

,

Murea kulmapaisti on maukas paistiliha. Pyöreän, kauniin muotonsa ansiosta sopii hyvin kokonaisena paistettavaksi ja esille laitettavaksi. Kulmapaistin ohuet kalvot pitävät paistin muodossaan kypsennyksen ajan, kulmapaistia ei tarvitse siis sitoa.

 

Karre

KARREE

,

Karreessa on hieno rasvamarmorointi, joka antaa lihalle hyvän maun. Karree on itsessään mureaa ja maukasta eikä sitä sen vuoksi tarvitse marinoida. Eteläisessä Ruotsissa karreeta nimitetään porsaan kaulaksi. Se on hyvää sekä luullisena että luuttomana.

Sopii hyvin grillattavaksi, kokonaisena tai viipaleina, mutta on hyvää myös ruskistettuna ja sitten paistettuna kokonaisena uunissa.

 

Kotlett

KOTLETTI

,

Aikaisemmin kotlettia kutsuttiin porsaankyljykseksi, mutta käsite ulkofilee on viime vuosina alkanut juurtua ruokakieleen. Kotlettia myytiin ennen lähes yksinomaan luullisena, mutta nykyisin tilanne on toisin päin. Hyvä luurivi, jota joskus kutsutaan nimellä Baby Back Ribs, saadaan kotletin riviluista. Liha on hyvin vähärasvaista, ja rasvapeite kannattaa jättää paikoilleen valmistuksen ajaksi.

Sopii hyvin paistettavaksi uunissa kokonaisena tai grillattavaksi tai paistettavaksi viipaleina, jotka ovat 10-15 mm:n paksuisia.

 

Revbensspjäll

SIANKYLKI

,

Siankylki on lihanosa, jota ei ole käytetty juuri muualla kuin Ruotsissa. Euroopassa tätä lihanosaa käytetään vähärasvaisena leikkeleraaka-aineena ja luita porsaanluina. Ruotsissa paksut kylkiluut ovat suosittu jouluherkku, joka viime vuosina on alkanut löytää paikkansa myös grillissä. Usein suositellaan esikeittämistä grillauksen nopeuttamiseksi. Paksut kylkiluut sijaitsevat lavassa ja voivat sisältää 3-5 luuta. Rintaluu on useimmiten poistettu, koska näin halutaan tehdä kylkiluun valmistamisesta ja leikkaamisesta kuluttajalle yksinkertaisempaa.

Pitää esikeittää ja sopii yhtä hyvin grillattavaksi uunissa kuin grillissäkin.

 

Lammrostbiff

KARITSAN PAAHTOPAISTI

,

Upea annoskokoinen karitsan paahtopaisti on lautasen kunkku, niin pihvinä kuin paistina. Murea, kalvoton, vähärasvainen ja helppo valmistaa. Esimerkiksi näin: Paista pinnat kiinni pannulla ja kypsennä 10–20 minuuttia uunissa (150 astetta), haluamaasi kypsyysasteeseen.

 

Lammstek

KARITSANPAISTI

,

Nuoren lampaan eli karitsan liha on luonnostaan mureaa. Karitsan liha on vähärasvaista, paistissa on rasvaa vain 4%, mutta se on tästä huolimatta erittäin maukasta. Karitsan hienostunutta makua korostaa tuoreiden yrttien raikkaat maut. Suositeltava kypsyysaste medium plus.

 

Lammracks

KARITSAN NISKA

,

Mehevä, maukas ja koristeellinen. Liha on peräisin selkäosasta ja on oikeastaan karitsan ulkofileetä, josta luita ei ole poistettu.

Sopii erinomaisesti grillattavaksi.

 

Lammytterfile

KARITSAN ULKOFILEE

,

Vasikan ulkofilee on rasvapeitteen ansiosta maukas. Ulkofilee sopii grillattavaksi tai paistettavaksi viipaleina, se sopii myös paistettavaksi kokonaisena. Lihasta tulee hienon koostumuksensa ja rasvansa ansiosta todella hyvää ja mureaa. Vaalea väri johtuu eläimen suhteellisen nuoresta iästä. Valitse hienosti marmoroitunut ja kiinteä lihapala.