mamma_barn
transport
Pihvi
Ota liha ajoissa esille, jotta se ei ole jääkaappikylmää. Pyyhi mahdollinen neste pois.

Lihan kypsennys pannulla tai grillissä
Leikkaa liha 1½ -2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Laita liha kuumalle pannulle ja paista 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta (medium). Kokonainen pala grillataan 50/50 -menetelmällä.
Kokonainen pala uunissa
Jos mahdollista, kypsennä liha alhaisessa lämpötilassa. Näin lihassa säilyy enemmän nestettä ja siitä tulee mehevämpää.
Uunin lämpötila: 125 °C, kiertoilmauunissa: 100° C
Raaka: 56 °C
Medium: 58 °C
Kypsä: 62 °C
Ota liha uunista ja anna sen levätä alumiinifolioon tai voipaperiin käärittynä n. 20 minuuttia. Tällöin liha ehtii vetäytyä ja neste pysyy lihan sisällä viipaloitaessa.

Grillin ja grillaustavan valinta

Anna grillaukselle aikaa. Hyvän hiilloksen aikaansaaminen kestää vähintään 30 minuuttia. Hiilloksen tulee olla harmaa ennen kuin liha laitetaan grilliin. Ikuisuuskysymys:  Kansi päällä vai ilman kantta? Vastaus on, että tärkeintä on lämpötilan säätäminen, joko nostamalla tai laskemalla ritilää tai käyttämällä kantta ja ilmapeltiä. Ennenkaikkea valitse grilli, jonka tunnet luontevaksi käyttää. Tässä ovat 3 grillausmetodia, jotka soveltuvat meidän reseptehin:

SUORA Liha grillataan suoraan hiilloksen yläpuolella. Soveltuu lihalle, jota grillataan korkeintaan 10-15 minuuttia. EPÄSUORA Hiillos rakennetaan grillin reunoille ja liha asetellaan keskelle ritilää (alle laitetaan kulho, johon neste ja rasva valuvat). Soveltuu lihoille joita kypsytetään yli 20 minuuttia. 50/50 Hiillos toisella puolen grilliä ja nestekulho toisella puolen. Liha ruskistetaan ensin kunnolla hiilloksen päällä ja siirretään kypsymään hitaasti toiselle puolelle grilliä. Soveltuu lihalle jolla on pitkä kypsytysaika ja joka muuten kuivuisi helposti.

TARKKAILE LIHAN LÄMPÖTILAA  Ainoa tapa tietää miltä liha näyttää sisältä, on käyttää lihalämpömittaria, mielellään digitaalista sellaista. Aseta mittari lihan sisään ennen kuin aloitat grillaamisen, muuten lihasneste valuu ulos. TÄRKEÄÄ! Nosta liha pois grillistä muutama aste ennen toivottua lämpötilaa ja anna sen kypsyä valmiiksi folioon käärittynä.

Lämpötiloja Nauta  ½-1½ kg, pintakyspsä 54-56°, medium 56-58°, medium well 60-62°, well done 62-64°.