KAPALLINEN NAUDAN ULKOFILÉE

,

Ulkofilée josta ei ole poistettu rasvakappaa antaa huomattavasti paremmat lähtökohdat onnistuneelle grillaamiselle, kuin putsattu liha. Maku on rasvassa ja rasvan tulee olla lihassa koko grillaamisen ajan.

 

CHUCK TENDER

,

Lavan parhaasta osasta saatava Chuck Tender ei ole vielä saanut virallista nimeä Suomessa. Sitä kutsutaan joskus laparullaksi ja käytetään useimmiten jauhelihan raaka-aineena. Lihan rakenne on hienojakoinen ja se on jonkin verran marmoroitunutta ja maultaan hyvää. Kalvoja ei poisteta, jotta liha säilyttää mehevyytensä. Tämä lihanosa sijaitsee lapaluussa eläimen etuosassa ja sopii erinomaisesti paistiksi, patoihin ja keittoon.

 

ENTRECÔTE

,

Monien suosikki grilliin! Hienon rakenteen ja syiden sisäisen rasvan ansiosta on ENTRECOTE maukas ja mehukan. Liha on naudan etuosan selkäpuolelta. Sopii grillattavaksi kokonaisena tai siivuina, jotka ovat 20-25 mm paksuja.

 

FLANK STEAK

,

Liha, jossa on vähän karkeampi rakenne, mikä antaa erittäin hyvän maun. Sijaitsee takaosan ohuemmassa osassa, niin kutsutussa naudankyljessä. Lihapala on ohut ja hyvin suosittu sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa.

Sopii hyvin grillattavaksi – ota huomioon, että kypsymisaika on lyhyt.

 

FLAT IRON STEAK

,

Murea ja ihanan maukas lihapala, joka sijaitsee lapaluun päällä. Pidetään muissa maissa parhaimpana lihapalana, mutta ikävä kyllä meillä se useimmiten jauhetaan jauhelihaksi.

Sopii hienosti grillattavaksi, mielellään kokonaisena ja aina varovaisuutta noudattaen.

 

KULMAPAISTI

,

Kulmapaistin muoto, rakenne ja maku sopivat uunikypsennykseen. Kalvot ovat ohuita, eikä niitä poisteta, jotta liha säilyttää mehevyytensä valmistuksen aikana. Liha on jonkin verran marmoroitunutta, mikä lisää omalta osaltaan hyvää makua. Kulmapaisti soveltuu tarjottavaksi eri kypsyysasteilla. Kulmapaisti sijaitsee reiden etupuolella eläimen takaosassa.

 

ETUSELKÄ

,

Etuselkä sopii meheviin patoihin, palapaistiksi ja keittolihaksi. Lihan syyrakenne on melko karkea, mistä johtuen se hajoaa keittämisen jälkeen. Mitä rasvaisempi pala on, sitä mehevämpi pata. Etuselkä sijaitsee kaulan ja entrecoten välissä. Soveltuu hyvin kypsennettäväksi painekattilassa.

 

MAMINHA

,

Grilliherkku Etelä-Amerikassa. Saksassa ja Tanskassa sitä kutsutaan nimellä Cuvette, muualla Pohjoismaissa se tunnetaan nimellä Charlottenstek ja myydään ilman rasvapeitettä. Liha on marmoroitunutta ja rakenteeltaan melko karkeaa. Kun rasvapeite on jäljellä, lihasta tulee ihanan mehukasta ja maukasta. Tämä lihapala sijaitsee naudan takaosassa ja on Picanhan tavoin osa paahtopaistia.

Sopii valmistettavaksi paistina uunissa siten, että rasvapeitteestä tulee rapea. Voidaan myös leikata kuutioiksi ja käyttää meheviin pataruokiin.

 

HÄRÄNFILEE

,

Häränfilee on lepotilassa olevaa lihasta, mikä tekee siitä hyvin mureaa. Liha on useimmiten todella vähärasvaista, minkä vuoksi siinä itsessään ei ole kovin paljon makua. Näin ollen siihen kannattaa yhdistää erilaisia kastikkeita ja lisukkeita. On muistettava, että vähärasvaisesta lihasta voi helposti tulla kuivaa, jos se valmistetaan liian rankasti. Häränfilee on tapana jakaa erilaisiin käyttöalueisiin riippuen siitä, mitä osaa siitä käytetään.

Paksumpi pää = Chateau Briand, keskiosa = Tournedos, ohuempi pää = Rydbergin pihvi.

Sopii parhaiten valmistettavaksi kokonaisena, sopii fondueen tai paistettavaksi/grillattavaksi 20-30 mm:n paksuisina viipaleina.

 

 

PICANHA / CULOTTE

,

Pala aitoa CHURRASCOa! Erittäin maukas naudan osa, joka on yhtä suosittu Etelä-Amerikassa kuin härän filée täällä. Liha on anatomisesti osa ulkopaistia ja paahtopaistin läppää. Lihan rakenne on hiukan paksusyisempi ja anta hyvän suutuntuman. Rasvakapan ansiosta on liha erittäin hyvä ja maukasta. Sopii erinomaisesti grillattavaksi kokonaisena tai paloina vartaassa.

 

PAAHTOPAISTIFILEE

,

Paahtopaistifilee tunnetaan myös nimellä Oskarinfilée. Se on paahtopaistista erotettu osa, ja on mureimpia lihanosia häränfileen jälkeen. Paahtopaistifilée sopii erinomaisesti esimerkiksi fondueen. Lihassyyt kulkevat hieman vinosti, joten on tärkeää leikata liha poikkisyin.

 

PAAHTOPAISTI

,

Paahtopaisti on yksi myydyimmistä paisteista Suomessa. Paahtopaisti on rakenteeltaan hienojakoista ja siitä on helppo valmistaa hyvää ruokaa. Sopii hyvin uunipaistiksi, patoihin ja jopa pihveiksi. Paahtopaisti on parhaimmillaan kypsyysasteella medium miinus.

 

T-LUUPIHVI

,

T-luupihvi leikataan fileeselästä niin, että siinä on mukana sekä sisä- että ulkofileetä luun kera. Liha tulee leikata 20-30 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Parhaan maun ja mureuden saavuttamiseksi lihassa on oltava melko paksu rasvapeite, ja liha on raakakypsytettävä ennen viipalointia.

Viipaleet sopivat hyvin grillattaviksi tai paistettaviksi.