PORSAANFILEE

,

Porsaanfilee on suosittu lihanosa Ruotsissa. Sana filee yhdistetään luuttomaan, vähärasvaiseen ja mureaan lihaan. Juuri sellaista porsaanfilee onkin, joten on muistettava, että vähärasvaisesta lihasta voi helposti tulla kuivaa. Porsaanfileetä voidaan myös nimittää sisäfileeksi. Jos löytää ravintolafileetä, niin se on emakon fileetä, jossa on vähän enemmän puruvastusta. Ravintolafileetä käytetään enimmäkseen ravintoloissa ja suurtalouksissa.

Porsaanfilee sopii erinomaisesti fondueen tai valmistettavaksi medaljonkeina. Se on myös hyvää vähän suurempina paloina grillivartaissa.

 

 

PORSAAN PAAHTOPAISTI

,

Monikäyttöinen porsaan paahtopaisti sopii erinomaisesti moniin ruokiin, niin patapaistiksi kuin suikaleina wokkilihaksi. Se on mureaa ja poistamalla kalvot lihasten välistä saadaan siitä myös herkullisia leikkeitä, kuten esimerkiksi Wieninleike.

 

PORSAAN KULMAPAISTI

,

Murea kulmapaisti on maukas paistiliha. Pyöreän, kauniin muotonsa ansiosta sopii hyvin kokonaisena paistettavaksi ja esille laitettavaksi. Kulmapaistin ohuet kalvot pitävät paistin muodossaan kypsennyksen ajan, kulmapaistia ei tarvitse siis sitoa.

 

KARREE

,

Karreessa on hieno rasvamarmorointi, joka antaa lihalle hyvän maun. Karree on itsessään mureaa ja maukasta eikä sitä sen vuoksi tarvitse marinoida. Eteläisessä Ruotsissa karreeta nimitetään porsaan kaulaksi. Se on hyvää sekä luullisena että luuttomana.

Sopii hyvin grillattavaksi, kokonaisena tai viipaleina, mutta on hyvää myös ruskistettuna ja sitten paistettuna kokonaisena uunissa.

 

KOTLETTI

,

Aikaisemmin kotlettia kutsuttiin porsaankyljykseksi, mutta käsite ulkofilee on viime vuosina alkanut juurtua ruokakieleen. Kotlettia myytiin ennen lähes yksinomaan luullisena, mutta nykyisin tilanne on toisin päin. Hyvä luurivi, jota joskus kutsutaan nimellä Baby Back Ribs, saadaan kotletin riviluista. Liha on hyvin vähärasvaista, ja rasvapeite kannattaa jättää paikoilleen valmistuksen ajaksi.

Sopii hyvin paistettavaksi uunissa kokonaisena tai grillattavaksi tai paistettavaksi viipaleina, jotka ovat 10-15 mm:n paksuisia.

 

SIANKYLKI

,

Siankylki on lihanosa, jota ei ole käytetty juuri muualla kuin Ruotsissa. Euroopassa tätä lihanosaa käytetään vähärasvaisena leikkeleraaka-aineena ja luita porsaanluina. Ruotsissa paksut kylkiluut ovat suosittu jouluherkku, joka viime vuosina on alkanut löytää paikkansa myös grillissä. Usein suositellaan esikeittämistä grillauksen nopeuttamiseksi. Paksut kylkiluut sijaitsevat lavassa ja voivat sisältää 3-5 luuta. Rintaluu on useimmiten poistettu, koska näin halutaan tehdä kylkiluun valmistamisesta ja leikkaamisesta kuluttajalle yksinkertaisempaa.

Pitää esikeittää ja sopii yhtä hyvin grillattavaksi uunissa kuin grillissäkin.