Norvida on erittäin vakiintunut elintarviketoimittaja, joka työskentelee jatkuvasti sen eteen, että sinä kuluttajana kokisit meidän tuotteidemme edustavan korkeinta laatua ja parasta makua. Haluamme myös omata sellaisen tiedon ja valvonnan tason, että voimme olla mukana vaikuttamassa tuotteidemme matkaan aina kasvatuksesta ruoaksi asti. Sen vuoksi olemme jo pitkään tehneet työtä tuotteidemme jäljitettävyyden parissa. Jäljitettävyys tarkoittaa sitä, että voimme seurata tuotteen kulkua tuottajilta vähittäiskauppiaille ja loppukäyttäjille. Perustana tälle toiminnalle on EU:n lainsäädäntö, joka asettaa vaatimuksia meille maahantuojille ja tuottajille. Jotta sinä asiakkaana ja kuluttajana saisit niin hyvän ja luotettavan tuotteen kuin mahdollista, olemme vielä lisänneet valvontakriteereitä.

Norvida on kouluttanut henkilökuntaa, jolla on tietoa ketjun jokaisesta lenkistä. Lisäksi meillä on omaa henkilökuntaa paikalla suurimpien tuottajiemme läheisyydessä. Me työskentelemme lähellä tuotetoimittajiamme, joiden luona käymme säännöllisesti arvioimassa laatua – kaikki tämä sen vuoksi, että meillä olisi paras mahdollinen valvonta tuoteketjun kaikkien lenkkien osalta.
Tässä esityksessä kuvailemme tuoteketjun eri vaiheita. Kerromme ympäristövaatimuksistamme ja kohtaamistamme haasteista, eläintenhoidosta, kuljetuksista ja tietysti laadunvarmistuksesta elintarviketurvallisuuden muodossa mutta myös pitäen lähtökohtana syöntilaatua.

Me uskomme nimittäin hyvään ruokaan – ja hyvää ruokaa saadaan hyvinvoivista eläimistä.

15559 - uppfodning

HAPPY CHEF® KYCKLING THAILAND
KASVATUS
Valikoimaamme kuuluva broileri on EU:n standardien mukainen ja lisäksi sertifioitu RTA Red Tractor -sertifikaatilla, joka on brittiläinen, ruotsalaisen ’Svenskt sigill’ -ympäristömerkin kaltainen sertifiointijärjestelmä. Vaatimukset RTA-sertifioinnin saamiseksi ovat monilla alueilla EU:n säädöksiä kattavampia. Kasvatuksessa keskitymme erityisesti eläimistä huolehtimiseen ja ympäristöön, toisin sanoen siihen, että eläimet voivat hyvin ja että ne saavat oleskella hyvässä ympäristössä.

Kasvatus on täysin integroitua, mikä tarkoittaa sitä, että valvonta ulottuu koko tuoteketjuun hautomoita, ruokintaa ja kasvatusta myöten. Koko prosessin integroiminen merkitsee tartuntatautien, esim. salmonellan, leviämisriskin minimointia.

15559 - bilder_uppfodning_2 15559 - bilder_uppfodning_1

AMMATTIMAISET KASVATTAJAT, JOILLA ON SUURET TILAT JA PALJON HENKILÖKUNTAA
Broileri kasvatetaan Thaimaassa huippumoderneissa laitoksissa, nk. suurtuotantotalleissa. Yksi etu Thaimaassa kasvattamisessa on se, että paikalla on paljon henkilökuntaa, joten eläinten huolenpitoon on runsaasti aikaa. Henkilökunta huolehtii tarkasti eläinten hyvinvoinnista. Työntekijöille on asetettu erittäin ankarat vaatimukset koskien kasvatusalueelle menemistä, koska hygieniavaatimukset ovat todella suuret.

LÄÄKITYS
Sairastuneiden eläinten hoito on edellytys hyvälle eläimistä huolehtimiselle. Eläimillä esiintyy joskus sairauksia siitä huolimatta, että kasvatus hoidetaan hyvin. Thaimaan lämmin ilmasto muodostaa lisähaasteen eläinterveydelle. Meidän thaimaalaiset kasvattajamme eivät anna antibiootteja terveille eläimille sairauksien ehkäisemistarkoituksessa tai kasvua edistämään. Hyvä ja tunnustettu sairauksien ehkäisemistapa on rokottaminen, jota tuottajamme ensisijaisesti käyttävät.

15559 - djurtransport

LASTAUS JA KULJETUS
Kun on aika lähettää broilerit teurastettavaksi, ne nostetaan ja lastataan käsin rauhallisella nopeudella (ei urakkatyönä). Broilerit kuljetetaan ilmavissa laatikoissa, eikä niitä EU:n säädösten mukaisesti saa kuljettaa enempää kuin 8 tuntia. Useimmiten kuljetusaika on merkittävästi lyhyempi

15559 - bilder_djurtransport_1 15559 - bilder_djurtransport_2

15559 - slakt

TEURASTUS
Broilerit tainnutetaan sähköllä ennen teurastusta.
Happy Chef® -broileri on halal-hyväksytty, mikä tarkoittaa muun muassa ylimääräisen tarkastuksen tekemistä sen varmistamiseksi, että veri on kunnolla valunut eläimestä/eläin on kuollut, ennen kuin se siirtyy seuraavaan vaiheeseen teurastuksessa.

15559 - bilder_slakt_2

15559 - styckning

PALOITTELU JA JALOSTUS
Paloittelu- ja jalostusteollisuus on Thaimaassa ultramodernia. Tuotantolaitokset ovat huipputeknologisia ja edustavat äärimmäisen korkeaa elintarviketurvallisuutta. Ne ovat sekä BRC-sertifioituja (englantilainen standardi) että IFS-sertifioituja (saksalais-ranskalainen standardi), mikä tarkoittaa sitä, että ne arvioidaan kolmannen, puolueettoman tahon toimesta, joka valvoo, että tuotanto toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön ja kaikkien niiden kriteerien mukaisesti, joita asiakas, tässä tapauksessa Norvida, edellyttää. Sertifiointi merkitsee sitä, että kansainvälisesti hyväksytty ja riippumaton sertifiointielin valvoo lainsäädännön ja muiden elintarviketurvallisuuteen liittyvien kriteerien täyttymistä. Thaimaassa on pitkäaikaista ja luotettavaa kokemusta broilerinkäsittelystä. Siellä ollaan hyvin taitavia pitkälle jalostettujen tuotteiden käsittelyssä. Kun tullaan pitemmälle jalostettuihin tuotteisiin, käsityö ottaa teknologian paikan, ja kuutiot, suikaleet ja varraslihat leikataan käsin. Myös varraslihan hiiligrillaus suoritetaan manuaalisesti, mistä on seurauksena hyvin tasainen ja korkea laatu sekä maun että elintarviketurvallisuuden kannalta.

15559 - bilder_styckning_2

15559 - transport

THAIMAASTA RUOTSIIN
Kaikki kuljetukset tehdään laivalla, minkä ansiosta ympäristökuormitus kiloa kohden on hyvin vähäinen. Kulutustottumusten mukaan Eurooppaan ja Ruotsiin laivataan sellaisia lihan osia, jotka eivät ole suosittuja Thaimaassa. Muut lihan osat kuten koivet, kaulat ja siivet myydään Aasiaan, ensisijaisesti Kiinaan. Ruotsi ja muut Eu-maat vievät puolestaan Aasiaan sellaisia lihan osia, joille ei ole kysyntää EU:ssa.
Reisifilee – kysyttyä ensisijaisesti Aasiassa. Rintafilee – kysyntä suurinta EU:ssa, tuodaan Aasiasta. Koivet, kaulat, siivet – kysyttyjä Aasiassa. Viedän EU:sta ja Ruotsista. Tältä kannalta katsottuna tarvitaan siis sekä vientiä että tuontia anatomisen tasapainon saavuttamiseksi.

15559 - bilder_transport_1

15559 - produkt

HAPPY CHEF® -VALIKOIMA – VAIN JALOSTETTUJA TUOTTEITA
Happy Chef® -broilerissa on korkea lihapitoisuus. Tuotteet on lämpökäsitelty uunissa. Tasaisen lämpötilan saavuttamiseksi käytetään höyryä tai kiertoilmaa. Tuotteet lämpökäsitellään, kunnes toivottu sisälämpötila on saavutettu. Tavoitteena on saada mehukkaita, maukkaita ja turvallisia tuotteita.

15559 - bilder_produkt_1 15559 - bilder_produkt_1

JÄLJITETTÄVYYS
Kaikkien Happy Chef® -tuotteiden pakkauksessa on batch-numero. Sen avulla me voimme seurata koko tuotantoketjua ja nähdä, minä päivänä eläimet on tuotu teurastettaviksi. Voimme myös nähdä, mitkä tilat ovat toimittaneet broilerit.